Om de onderwerpen op de meest geschikte wijze te benaderen, organiseren wij ruwweg 3 type bijeenkomsten (maar staan open voor alternatieven):
1. Expertsessies
Dit zijn sessies waarbij we van de deelnemers een gedegen voorbereiding en voorkennis over een bepaald onderwerp verwachten. Geen “gezellige powerpoint presentaties” maar meteen de diepte in. Er kan van deelnemers vooraf input gevraagd worden, die je digitaal dient aan te leveren. Meestal is de setting: ronde tafel.
Doel: concreet enkele vooraf geformuleerde vragen beantwoorden. Enkel dan is de bijeenkomst geslaagd.
Toegevoegde waarde: als expert zal je visies van andere experts kunnen bevragen, ontkrachten, aanvullen of bevestigen. Hierdoor krijgt de woordvoerder (Kamerlid) een meer compleet beeld dan wanneer hij/zij een individueel gesprek met jou (of andere expert) heeft. Chatham House Rules zijn van toepassing.
Je krijgt de kans om je visie onder de aandacht te brengen bij Tweede Kamerleden, inzichten in ontwikkelingen vanuit de Kamer en tevens kan je je netwerk uitbreiden met andere professionals.
2. Werkbezoeken
Zoals de term aangeeft: we gaan op bezoek op een locatie waar een specifieke casus speelt. We vernemen dan de ins & outs van de sector en/of regio. Deze bijeenkomsten zijn zowel qua inhoud, opzet en aantal deelnemers, sterk afhankelijk van de host. Het kan zijn een bedrijfspresentatie, rondleiding, mogelijkheid voor reflectie en discussie, soms gevolgd door een netwerk lunch of drankje. Maar niks is verplicht. Indien je ons wilt uitnodigen: geweldig, laat het ons weten!
Doel: kansen en bedreigingen van de uitwerking van wet- en regelgeving in de praktijk te laten zien; exposure voor organisaties.
Deelnemers krijgen de kans om een kijkje te nemen bij de host. Waar mogelijk mee te denken, ideeën tot een next level te brengen of verbindingen te leggen.
3. Seminars/ presentaties/ alle bijeenkomsten niet nadrukkelijk aangekondigd met “werkbezoek of expertsessie” – meestal in theateropstelling
We nodigen experts uit om een presentatie te geven van een onderwerp. Dit kan informatief zijn of juist een aanleiding tot een discussie. Bijeenkomsten die geweest zijn, zijn bijvoorbeeld “hoe te handelen met protectionistisch beleid van andere grootmachten”; ondernemers events; Cyber security: is Nederland a safe place to do business?, een digitale geweldsinstructie; kansen en ontwikkelingen op het gebied van robotisering; en natuurlijk: energietransitie, klimaat & innovaties.
Aanwezige Kamerleden zitten, net als andere aanwezigen, gewoon in de zaal, stellen vragen en geven een reflectie, of we gaan na de presentaties een discussie met hen aan.
Doel: onderwerpen aan de orde stellen die niet altijd direct op de agenda van Kamerleden staan, maar er volgens ons wel op zouden moeten staan.
Ons laten informeren over onderwerpen waar we maatschappelijke impact van zien, maar waar we de toelichting van experts voor nodig hebben om ze te bevatten. Vervolgens kunnen we onze vragen meteen voorleggen aan de inleiders of de Kamerleden.
De opzet van dit soort events is laagdrempelig: iedereen is welkom en voorbereiding voor aanwezigen is niet nodig. De toegevoegde waarde van deze kennisoverdracht, vragen en discussie is zeer waardevol. Het geeft een beeld van zorgen en kansen van onderwerpen die nog niet op deze wijze op de agenda gezet zijn, of gaat in op de uitwerking van wet- en regelgeving.
Tevens is het voor jou een mooie kans om zich over een actueel onderwerp te laten informeren en andere geïnteresseerden te ontmoeten.
Voor alle bijeenkomsten geldt: aanmelding is nodig. Dit staat per event aangegeven (meestal via mijnvvd)
En tevens geldt voor alle bijeenkomsten: deze zijn open voor zowel leden van VVD, als niet-leden! Dus informeer anderen!