Voor iedereen die het gemist heeft: een verslag van de expertsessie over de Wet DBA/ VBAR, 11 december jl., georganiseerd door de Thematische Netwerken Werk en Inkomen, Financiën, en Economische Zaken & Innovatie (EZI) samen met VVD Tweede Kamerleden Thierry Aartsen en Wendy van Eijk.
Een grote opkomst; het event was dan ook al bijna meteen na plaatsing op mijnvvd "vol".
Hierbij delen we de conclusies met je (aantekeningen uit de sessie, onder Chatham house rules):
1. “Het had eigenlijk nooit zover mogen komen”.
Met Wet DBA is al ontzettend veel schade aangericht. Nu, in 2025 VBAR, stug doorgaan, gaat nog veel meer schade veroorzaken.
In het nieuws vernemen we vooral de (voorziene) problemen in de sectoren: onderwijs, de zorg en de overheid, maar: overal in de markt knelt het en wringt het als het om arbeidskrachten gaat.
Door het handhaven op de onduidelijke Wet DBA/ VBAR: durven opdrachtgevers het risico niet aan en weigeren ZZP-ers. Omdat niemand zicht heeft op de berg “opdrachten die niet uitgezet zijn vanwege deze onzekerheid", is het makkelijk om te doen alsof er geen, of slechts in enkele sectoren een, probleem is. Maar die struisvogelpolitiek werkt niet. Zelfs het Ministerie van Financiën is er openlijk voor uitgekomen dat ze het zonder ZZP-ers gewoonweg niet gaan redden.
Help dus de noodzakelijke flexibele schil niet om zeep, maar opereer vanuit gezond verstand!
Unanieme concrete conclusie: Maak een hard onderscheid op basis van de €34-grens uit het wetsvoorstel VBAR (of een soortgelijke grens, bijvoorbeeld op 2,5x het minimumloon). Handhaaf de Wet DBA alleen onder die grens, en handhaaf pas boven die grens als er een nieuwe wet aangenomen is.
2. Hoe moet het dan wel?
A. Maak het werkgeverschap aantrekkelijker, zodat werkgevers vaker en makkelijker mensen die in dienst horen, in dienst nemen. Bijvoorbeeld door te kijken (i) naar hoe loondoorbetaling bij ziekte anders georganiseerd kan worden; (ii) naar een te star arbeidsrecht; (iii) naar transitievergoedingen; (iv) naar het 3-maanden criterium; of (v) naar de verplichtstelling bij bedrijfstakpensioenfondsen.
B. Bied duidelijkheid vooraf aan zelfstandigen en opdrachtgevers. Zorg dat de keuze van rechtsvorm (loondienst, eenmanszaak, BV) fiscaal niet uitmaakt. Kijk naar sectoraal beleid waar grotere risico’s op schijnzelfstandigheid bestaan; bijvoorbeeld door een keurmerk voor zelfstandigen, waarbij ook aandacht is voor het regelen van AOV en pensioen en educatie over de verantwoordelijkheden en risico’s die horen bij het ZZP-schap. Houd het simpel en eenduidig. Voorkom daardoor randgevallen en mazen. Want: “de markt loopt als de hazen naar die mazen”. Anders zijn de negatieve effecten van het medicijn (handhaving op de Wet DBA/VBAR) véél groter dan het probleem (uitbuiting) dat het probeert op te lossen.
Dank aan alle aanwezigen voor een inspirerende expertsessie!
Nog een oproep aan iedereen die ook met een casus zit die enorm gehinderd wordt door de handhaving op de Wet DBA per 1 januari: Stuur een bericht naar Thierry Aartsen. Hij kan alle praktijkvoorbeelden en extra argumenten gebruiken om dit te stoppen!
En vooral: meld je aan voor het event op 21 januari over de toekomst van zzp.