Verslag bezoek aan iXora

Soms is er een bezoek aan een bedrijf dat de potentie heeft een sector stevig door elkaar te schudden. Dat was op 3 juli het geval bij het bezoek van ruim twintig EZI'ers aan iXora in Ede. Opgericht in 2017 op Curaçao met het oog op het koelen van professionele audiosystemen, is het bedrijf zich met deze oplossing gaandeweg gaan richten op het koelen van datacenters. 


Datacenters zijn niet meer weg te denken met onze groeiende behoefte aan opslag van gegevens in the cloud. Nederland beschikt met het Amsterdam Internet Exchange (AMS-IX) over een van de belangrijkste internetknooppunten ter wereld. Vandaar dat juist Nederland zo intrek is bij datacenters. Aan de vestiging van datacenters – met name de hyperscale versies – kleven helaas ook forse nadelen. Zo vragen ze veel elektriciteit, hebben ze een relatief groot ruimtebeslag, en maakt de luchtkoeling veel lawaai. Ook is het terugwinnen van warmte maar beperkt mogelijk, terwijl 99% van de elektriciteit nu wordt omgezet in warmte. 


Dat is waar iXora om de hoek komt kijken. Het bedrijf iXora heeft de nadelen met immersive cooling weten om te zetten in een kans, die het negatieve beeld van datacenters fundamenteel kan veranderen. Dit innovatief concept kan ertoe leiden dat Nederland haar leidende positie als digitaal knooppunt (‘derde mainport’) kan combineren met onze klimaatambities. Datacenters nemen nu nog veel ruimte in, gebruiken veel elektriciteit, verbruiken drinkwater en zorgen voor warmte-uitstoot ten koste van Nederland, terwijl vooral het buitenland wordt bediend. 


In aangehecht bestand wordt verslag gedaan van dit bedrijfsbezoek met inbegrip van wat beeldmateriaal.