Kickoff met Minister Kamp en Jan Huitema

Prominente sprekers op het 1e event van Thematisch Netwerk Economische Zaken & Innovatie: hét nieuwe landelijke liberale netwerk waar mensen met interesse in thema's als innovatie (ook digitaal & cyber), energie (en klimaat), ondernemerschap, MVO, en andere (macro)economische vraagstukken, elkaar ontmoeten!

We zijn ontzettend blij dat de Minister van Economische Zaken als spreker aanwezig is! Een bijzondere bijeenkomst, want het betreft de kickoff van ons nieuwe thematische netwerk! Het thema van de bijeenkomst is afgestemd op actuele ontwikkelingen in het buitenland.

Aangezien Nederland wereldwijd 2e exporteur is van landbouwproducten, vinden we het geweldig dat ook Europarlementarier Jan Huitema (milieu & landbouw) als spreker op zal treden. 

Protectionisme? En hoe kan handelsland Nederland hierop reageren?
Protectionisme en ‘eigen land eerst’ lijken de nieuwste trend in de mondiale economie. Brexit en de verkiezing van Trump zijn recente signalen dat internationale samenwerking lijkt te wijken voor het nationaal belang. Maar ook de ontwikkelingen rond Poetin en Erdogan en de opkomst van populistische partijen met nationalistische denkbeelden in verschillende Europese landen, vormen duidelijke tekenen aan de wand. 
Hoe moet Nederland reageren met het oog op de belangen van het Nederlandse bedrijfsleven? We hebben vele vragen, zoals: Kan het Nederlands bedrijfsleven zich wapenen tegen Amerikaanse concurrent PPG als de energiekosten voor grootverbruikers laag worden gehouden in de VS? Kan het MKB wel flexibel inspelen op de goedkope arbeidskrachten uit andere landen? Kan de Nederlandse agrisector concurreren met hun Colombiaanse evenknieën als de EU niet mag exporteren naar Rusland, maar Colombiaanse tuinders wel? 

Deze voorbeelden geven een economisch dilemma aan: wanneer laat ik het collectief los en ga ik voor mijn eigen belang? Hoe zetten onze sprekers: Minister Henk Kamp en Europarlementariër Jan Huitema zich in binnen en buitenland in om het Nederlandse bedrijfsleven te versterken?

Minister Kamp: presenteerde woensdag 7 december de energieagenda; Jan Huitema heeft in het Europees Parlement Klimaat & Landbouw in zijn portefeuille. Daarbij hoort ook de vraag: hoe grote industrieën CO2 moeten reduceren. 

Kansen en knelpunten, we vernemen ze graag van hen, maar zeker ook van u!  

Grote dank aan APC Groep (UTS Abbink) die voor ons hun locatie ter beschikking heeft gesteld: Bedrijvenpark Forepark, Donau 90-92, 2491 BJ Den Haag (vlakbij het Kyocera Stadion van FC Den Haag). Parkeren is gratis, maar Forepark is ook met het openbaar vervoer goed te bereiken.  
  

 

Programma:

9.30-10.00:     Ontvangst


10.00-10.15:   Welkomstwoord door André van Herk, directeur UTS/ APC Groep en introductie door Karin Thomas, voorzitter VVD Thematisch Netwerk Economische Zaken & Innovatie


10.15-11.00:   Speech Henk Kamp, minister van Economische Zaken.

Aansluitend pitches van ondernemers en interactieve discussie

Moderator: Marcel van der Schaaff  

Pitch 1: Tomas Friedhoff: ervaart dat cleantech startups in het buitenland meer draagvlak in beleid, LT visie en funding vinden, en vliegt daarom regelmatig voor Nederlands ondernemerschap naar Dubai.

Pitch 2: Simon van de Beek (NEW ENERGY): legt in zijn pitch de verbinding tussen politiek, duurzame economische kansen & het buitenland.

 

11.00-11.30:   Koffie


11.30-12.15:   Speech Jan Huitema en interactieve discussie


12:15-12:30:   Wrap up: wat gaat er mee naar Brussel/ Den Haag van onze input?  

12.30-13.30:   Netwerklunch


  

Weliswaar ligt het initiatief van het netwerk bij de VVD, de bijeenkomst is voor zowel VVD-leden als niet-leden gratis toegankelijk. Stuur deze uitnodiging dus gerust door naar anderen!

 

Eventbrite - Kickoff event met Minister Henk Kamp en EP Jan Huitema

Wilt u eens in gesprek met Minister Kamp of Jan Huitema of gewoon kennis maken met ons netwerk? Meld u aan via: secretaris@ezi.vvd.nl