Economische dynamiek in de regio: Noord-Limburg en Oost-Brabant

Dit event is georganiseerd ism VVD werkgroep platformbijeenkomsten Oost Brabant / Noord Limburg n.a.v. de Miljoenennota.

Nergens groeit de Nederlandse economie zo hard als in Zuid Oost Nederland. Vooral de regio Eindhoven steelt de show met een groei van 3,4%. Dit blijkt uit een tussentijdse analyse van de sociaaleconomische situatie van SER Brabant. ‘Spraken we vorig jaar over de lente die doorbrak in de Brabantse economie, nu is het al hoogzomer en dreigt hier en daar oververhitting’, zegt SER-voorzitter prof. Elphi Nelissen. Ze noemt het personeelstekort ‘alarmerend’. Volgens Nelissen zijn er op de arbeidsmarkt forse knelpunten zichtbaar die nadrukkelijk aandacht vereisen. Ze noemt onder meer de vergrijzing en de mismatch tussen scholing en bedrijfsleven.

Ook Noord-Limburg toont zich de afgelopen jaren een stabiele economische regio. Die lijn zet de regionale economie in 2017 naar verwachting door met een groei van 2,2%. De sterke connectie met de Duitse economie blijft van waarde, hoewel de export in 2017 minder de kar trekt dan in voorgaande jaren. De daling van de werkloosheid is gunstig voor de koopkracht en daarmee ook voor de bestedingen van consumenten. Met name de sterke positie van de agrarische sector en de industrie dragen in Noord Limburg bij aan de economische groei. Samen zijn deze twee sectoren goed voor ruim een kwart van de toegevoegde waarde en sterk gericht op het buitenland. Het Fresh Park Venlo, de draaischijf voor de regionale tuinbouw, speelt daarin een belangrijke rol.

Brabant  scoort op alle fronten boven het landelijk groeigemiddelde. Het succes van de Brabantse economie is misschien wel het meest zichtbaar bij de MKB-bedrijven. Hier is een omzetgroei te zien van 12%. De concentratie van bedrijven in de voeding legt een solide basis onder de regionale economie en de farmaceutische bedrijven rondom Oss zijn van grote economische waarde. Het vertrouwen onder industriële bedrijven is momenteel hoog en de forse investeringen die Mars en Danone in hun productiecapaciteit doen, leveren ook bouwbedrijven en dienstverleners extra werk op.

Met drie sprekers die de economische dynamiek in de regio vanuit hun werk kennen, gaan we het gesprek aan. Het is een interactieve sessie, waarbij na een inleiding mogelijkheid is om in gesprek te gaan.

De eerste spreker is Peter Portheine (1962), programmadirecteur Health & Technology, Smart District Brainport Development NV. De economische ontwikkelmaatschappij Brainport Development werkt samen met vele partners aan het versterken van de regio Brainport. Brainport, met Eindhoven als hart, is een toptechnologieregio van wereldformaat en de groeiversneller van de Nederlandse economie. Brainport Development ontwikkelt de regionale economische strategie, ontwikkelt en realiseert projecten, biedt bedrijfsadvies en innovatieve bedrijfshuisvesting en promoot Brainport in binnen- en buitenland.
Verder is Peter Portheine onder meer v
oorzitter van de Raad van Commissarissen van Automotive Facilities Brainport Holding NV te Helmond. Op politiek gebied maakt Peter Portheine deel uit van de VVD-fractie van Provinciale Staten van Noord Brabant.
In zijn inleiding zal Peter Portheine met name ingaan op de economische ontwikkeling van de regio in de afgelopen decennia en vervolgens proberen aan te geven in welke richting de economische dynamiek zich in Zuid Oost Nederland zich verder zal begeven.

Albert Dominicus (1965) is directeur/eigenaar van Adagium Corporate Finance BV in Veghel, een bedrijf dat gespecialiseerd is in bedrijfsopvolging en -bedrijfsoverdrachten bij en ten behoeve van Familiebedrijven. In de afgelopen jaren heeft Albert vele ondernemingen verkocht namens zijn opdrachtgevers. De klanten van Adagium bevinden zicht hoofdzakelijk in de regio's Noord en Zuid Brabant alsmede Noord Limburg. Hij is tevens lid van verschillende Raden van Advies bij middelgrote ondernemingen.
Vanuit zijn ondernemerschap is Albert ruim 8 jaar voorzitter van de Vereniging Midden en Kleinbedrijf Veghel (VMK). Deze ondernemersvereniging (in aantal de grootste in Veghel) is binnen Meierijstad nauw betrokken bij thema's als bereikbaarheid, regionale ontwikkeling, samenwerking met de overheid, arbeidsmarktbenadering, scholing en andere thema's.
Albert zal als ondernemer aangeven hoe hij de economische ontwikkelingen in de regio ziet, welke impuls hij als ondernemer kan hebben van de algemene dynamiek in de regio en wat hij van de regionale, provinciale en landelijke overheid verwacht als ondersteuning van de ontwikkelingen in de regio.

Als derde spreker ontvangen we VVD-gedeputeerde voor economische zaken van Limburg, Twan Beurskens (1963). Hij zal vooral ingaan op de vraag wat de VVD en de regionale politiek in Limburg en Brabant kan bijdragen aan verdere groei van de economie in onze regio. Twan Beurskens, opgegroeid in Venlo, is afgestudeerd bestuurskundige en sinds 2012 VVD-gedeputeerde voor de Provincie Limburg met als portefeuille Economie & Kennisinfrastructuur. Daarnaast is hij verantwoordelijk voor de internationale acquisitie, investeringsbank LIOF, Maastricht Aachen Airport, mkb-ondersteuning en grootschalige projectontwikkeling.  Vóórdat hij gedeputeerde werd, is Twan Beurskens bijna zeven jaar wethouder geweest in Venlo met verschillende portefeuilles zoals Openbare werken, Verkeer, Handhaving, Ruimtelijke Ontwikkeling en Organisatie. In 2011 werd hij door het weekblad Binnenlands Bestuur gekozen tot derde op de lijst van beste bestuurders. Naast zijn eerste stappen in de lokale politiek in Venlo, heeft Twan Beurskens nog voor de gemeente Helmond gewerkt en diverse operationele en leidinggevende functies bekleed bij de gemeentepolitie Venlo en de regiopolitie Limburg-Noord.

Graag ontmoeten wij u op zaterdag 23 september in MFA Het Klooster, Pastoor Clercxstraat 50 5465 RJ te Zijtaart (Veghel).

Vooraf aanmelden is niet nodig. Ook niet-VVD-leden zijn van harte welkom!

Vanaf 9.30 uur staat koffie en thee voor u klaar.
Het programma is van 10:00 - 12:00u. 

Parkeren: via de Meester vd Venstraat (zijkant van het klooster) kunt u de ruime parkeerplaats bij de ingang van het dorpshuis bereiken.

Ingang: aan de zijkant van het klooster.