Hoe worden innovatieve NL bedrijven betrokken bij verhoogde defensie uitgaven?


Op 
maandag 16 maart is Thematisch Netwerk Economische Zaken & Innovatie te gast bij het jonge defensiebedrijf Defenture in Tiel, dat dynamische terreinvoertuigen maakt met unieke eigenschappen. Het bedrijf werd bekend met het voertuig Groundforce 5.12, bekend als de Vector.

De Nederlandse defensie-industrie is sinds eind vorige eeuw geërodeerd en deels uitverkocht. Maar het besef groeit dat een solide defensie en bijbehorende industrie essentieel is om nieuwe dreigingen aan te kunnen, nu de Amerikaanse paraplu niet langer vanzelfsprekend is. Voor zover dat besef nog ontbreekt, herinnert de Amerikaanse president de NAVO partners wel aan de 2%-norm. Nederland heeft een groeipad bepaald en gaat de investeringen ophogen. Dat is een goed moment om ons beleid mbt defensie-investeringen ook vanuit economisch perspectief te bekijken.

  • Zien wij in voldoende mate het onderscheid tussen zelfscheppende bedrijven met unieke kennis en innovatie, en toeleveranciers van confectie-componenten? 
  • Benut Nederland haar positie als launching customer
  • Wat moet de Nederlandse overheid doen (of: laten) om het economisch potentieel van defensie-investeringen beter te benutten?

Defensiewoordvoerder en Tweede Kamerlid André Bosman zal hier ook op ingaan.

Eind 2018 kwam een geactualiseerde Defensie Industrie Strategie (DIS) uit waarin specifieke onderwerpen worden benoemd in de categorieën kennis, technologie en capaciteiten. Materiele gereedheid en logistieke ondersteuning wordt daarin een nationale verantwoordelijkheid genoemd. Het is de hoek waarin het bedrijf Defenture opereert als producent van unieke voertuigen voor Defensie, veiligheidshandhavers en rampoperaties en onder andere in gebruik bij de Nederlandse Commando’s. Lichtgewicht ontwerp, indrukwekkende technieken en dynamische rijeigenschappen maken een betere wendbaarheid voor troepen en specialisten. De unieke eigenschappen van de voertuigen kunnen doorslaggevend zijn voor een veilige inzet van militairen op het strijdtoneel.

Geinteresseerden zijn van harte welkom om zich bij dit werkbezoek met o.a. André Bosman aan te sluiten! Dus we hopen dat we je maandag 16 maart zien!


Praktische info
Datum: maandag 16 maart, aanvang 16.00 uur (inloop: 15.30)
Locatie: Defenture, Biezenwei 11, 4004 MB Tiel

Aanmelden is noodzakelijk en kan t/m woensdag 11 maart via: mijnvvd
Ook geïnteresseerden die geen VVD lid zijn, kunnen zich via mijnvvd aanmelden d.m.v. een registratie. Je wordt hiermee geen VVD lid. (Wel leuk als je je aansluit als vriend van EZI!) 

Voor wie voorbereid aan het werkbezoek wil deelnemen, is dit relevante literatuur (maar voorbereiding is niet verplicht):